Ciasto czekoladowe z chilli i tequilą

Ciasto czekoladowe z chilli i tequilą
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:

200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
200 g masła
2 łyżeczki chilli w płatkach
4 jajka
150 g cukru
4 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka mąki
sól morska w płatkach
tequila do polania

Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Czekoladę, masło i chilli stopić w szklanej lub metalowej misce, postawionej na rondlu z gotującą się wodą. Zamieszać i odstawić na kilka minut do przestygnięcia.
3. Po kolei wbijać jajka i mieszać trzepaczką. Dodać cukier, migdały, mąkę, szczyptę soli i wymieszać trzepaczką. Przelać masę do przygotowanej formy i posypać obficie solą. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut (sprawdzić patyczkiem).
4. Odstawić na 10 minut do przestygnięcia, wyjąć z tortownicy, pokroić na porcje, rozłożyć na talerze, każdą porcję polać tequilą i podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE