Ciasto czekoladowe z burakami

Ciasto czekoladowe z burakami
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki:
250 g gotowanych buraków
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
3 jajka
180 ml oleju słonecznikowego plus do posmarowania formy
190 g mąki z proszkiem*
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60 g kakao
250 g drobnego cukru z melasą

do dekoracji:
200 g cukru pudru
sok z buraków
gorzka i biała czekolada

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/170°C z termoobiegiem. Natłuścić okrągłą, wysoką formę z luźnym dnem, o średnicy 23 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki pokroić na ćwiartki, wrzucić do malaksera i zmiksować, odsączyć na sicie (zachować sok). Z powrotem wrzucić do malaksera, wlać ekstrakt wanilii, wbić jajka, zmiksować na gładką masę, przy włączonym silniku wlać olej i miksować, aż składniki się połączą. Przesiać razem do miski mąkę, sodę i kakao, wsypać cukier i przemieszać. Wlać masę buraczaną i wszystko razem dobrze wymieszać lekkim ruchem od dołu. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika na 45-50 minut. Wyjąć, odstawić na kilka minut. Wyłożyć ciasto na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Przesiać cukier puder do miski, stopniowo dodawać sok z buraków i mieszać do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji. Przełożyć ciasto na paterę. Polać lukrem i rozgarnąć go, aby nieco spłynął na boki. Odstawić, by lukier zastygł. Stopić na parze gorzką i białą czekoladę. Przy pomocy pędzla opryskać wierzch ciasta resztką soku z buraków, zrobić zygzaki z gorzkiej i białej czekolady.

* Przesiać 225 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE