Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2¼ szklanki mąki pszennej
  • plus do oprószenia formy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 duże jajka i 3 białka dużych jajek
  • 4 łyżki (55 g) miękkiego masła
  • plus do wysmarowania formy
  • 1¼ szklanki cukru
  • cukier puder
  • do posypania
  • kwiatki z masy cukrowej
  • do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Przepis

Nagrzać piekarnik do 175° C. Wysmarować masłem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 22 cm. Wyłożyć dno kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia, wysmarować papier masłem i oprószyć całą formę mąką.
Wymieszać skórkę i sok z cytryny ze śmietaną i esencją waniliową. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zmiksować masło z cukrem na biały, puszysty krem. Dodawać pojedynczo jajka i białka, i miksować dalej. Dodać mokre składniki i zmiksować. Dodać suche składniki i zmiksować. Przełożyć masę do formy i wygładzić wierzch. Piec ok. 40 - 45 minut, aż wyjęty z ciasta patyczek będzie suchy. Wystudzić 5 minut w formie i wyjąć na kratkę. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, posypać cukrem pudrem i ozdobić kwiatkami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE