Ciasto anielskie z brązowym cukrem

Ciasto anielskie z brązowym cukrem
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 14 białek dużych jaj
  • 1 ½ miarki jasnego cukru trzcinowego
  • przesianego
  • 1 ½ łyżeczki winianu potasu
  • 1 ¼ miarki przesianej mąki tortowej
  • gorący sos czekoladowy (według przepisu).

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z cukrem na pianę. Dodać winian potasu. Zwiększyć obroty miksera. Ubijać białka aż trzykrotnie zwiększą objętość, a piana stanie się sztywna i lśniąca. Przełożyć pianę do dużej miski. Dosypać mąkę w trzech porcjach. Przełożyć ciasto do torby cukierniczej zakończonej centymetrowym dzióbkiem. Nałożyć ciasto do nie wysmarowanych małych form z wyjmowanym spodem. Wyrównać wierzch łopatką. Nakłuć ciasto nożem, żeby zlikwidować pęcherzyki powietrza. Piec ciasto aż zyska złocisty kolor i stanie się sprężyste. Piec przez 25 minut. Odwrócić formy i postawić na butelkach. Studzić przynajmniej przez godzinę. Podważyć brzeg ciasta nożem i wyjąć ciasto z formy. Podawać z gorącym sosem czekoladowym i lodami kawowymi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE