Ciasto „blondynka” czyli brownie bez czekolady

Ciasto „blondynka” czyli brownie bez czekolady
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 113,5 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki ekstraktu wanilii
  • 110 g mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 140 g pinioli
  • 140 g kostek albo groszków toffi (gotowych)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Roztop masło w rondelku. Podgrzewaj, obracając delikatnie rondelkiem, aż pojawi się piana i para wodna. Obracaj, aż białe drobinki zaczną brązowieć i powstanie złocista warstwa pod masłem. Gdy będzie złocistobrązowa, przelej do żaroodpornej miski. Dosyp cukier, wbij jaja, wlej ekstrakt wanilii. W drugiej misce wymieszaj suche składniki. Dodaj do wilgotnych i ucieraj, aż powstanie gładkie ciasto. Dorzuć orzechy i toffi. Przelej do przygotowanej foremki. Piecz przez 45 minut. Pozostaw na parę minut do ostygnięcia i pokrój w kwadraty.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE