Ciastka z wiórkami czekolady

Ciastka z wiórkami czekolady
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
45 minut

Składniki:

  • 1 kopiasta szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka syropu kukurydzianego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka wiórków czekolady
  • masło lub olej do nasmarowania pergaminu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. Rozetrzyj w mikserze stacjonarnym lub robotem kuchennym zimne masło i oba rodzaje cukru. Możesz to też zrobić ręcznie, ale wymaga to sporo roboty. Dodaj syrop kukurydziany, jajko, oraz ekstrakt waniliowy i rozcieraj dalej, aż się dobrze wymieszają. Zbierz masę z boków miski i stopniowo, cały czas mieszając, dodawaj mąkę z dodatkami. Kiedy się dokładnie połączą wyłącz mikser. Dodaj wiórki czekoladowe i wymieszaj łyżką. Nałóż łyżką porcje masy na wysmarowany tłuszczem pergamin do pieczenia. Lekko rozpłaszcz. Pozostaw między porcjami sporo miejsca. Piecz przez 10-12 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 2 minuty, żeby trochę ostygły, a następnie zdejmij z blachy i ostudź jeszcze bardziej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE