Ciastka z fistaszkami i czekoladą

Ciastka z fistaszkami i czekoladą
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki:
100 g niesolonego masła
100 g jasnego cukru muscovado
1 łyżka jasnej melasy (złocistego syropu)
150 g mąki z proszkiem do pieczenia*
80 g prażonych, solonych fistaszków
50 g krówek lub miękkich toffi
100 g kropelek z czekolady mlecznej

do dekoracji:
pomarańczowa czekolada
posypka odpowiednia na Halloween (dynie, nietoperze)
zozole (cukierki musujące)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C/160°C z termoobiegiem. Wrzucić do miski pokrojone w kostkę, miękkie masło i cukier, miksować kilka minut na gładką, puszystą masę. Dodać jasną melasę i chwilę miksować. Przesiać do mieszaniny mąkę. Grubo posiekać fistaszki i krówki lub toffi, dorzucić, dodać kropelki czekoladowe. Wszystko razem wymieszać rękami. Uformować kulki z ciasta, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć. Wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut. Wyjąć, zostawić kilka minut na blasze, przełożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Pomarańczową czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miski i stopić na parze (postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno nie dotykało wody). Zanurzać ciastka do połowy w stopionej czekoladzie i odkładać na kratkę, by obciekły (pod spodem położyć papier do pieczenia, by nie pobrudzić blatu). Udekorować posypką i pokruszonymi zozolami. Zostawić na godzinę, by czekolada zastygła.

* Przesiać 225 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE