Ciastka Runeberga

Ciastka Runeberga
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g cukru muscovado
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g okruchów piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml śmietany
  • 2 krople olejku z gorzkich migdałów
  • ½ łyżki kardamonu
  • szczypta soli
  • chlust rumu
  • 2 krople ekstraktu waniliowego
Poncz do namoczenia:
Przybranie:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku. Wlej olejek z gorzkich migdałów, ekstrakt z wanilii i rum. Wymieszaj suche składniki. Połącz z masą cukru z masłem.

Napełnij łyżką małe silikonowe foremki, posmarowane masłem i oprószone mąką. Piecz 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 175ºC. Sprawdź wykałaczką, czy ciastka są już upieczone. Wyjęta wykałaczka powinna być czysta i sucha.

Wyjmij ciastka z foremek. Odstaw do przestygnięcia. Zwilż mieszaniną rumu i araku. Na wierzch nałóż po łyżeczce dżemu malinowego. Zostaw miejsce na lukier.

Przygotuj lukier. Do cukru pudru dodawaj po łyżce zimnej wody, cały czas mieszając. Lukier powinien się nadawać do smarowania, ale musi być na tyle zwarty, aby nie spływać z ciastek. Otocz wałeczkiem lukru dżem malinowy na wierzchu ciastka.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA