Ciastka Croquants z migdałami wg Virginie

Ciastka Croquants z migdałami wg Virginie
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 59)
Trudność:
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
10

Składniki:

  • 3 duże jaja

  • 250 gr cukru brązowego
  • 250 gr mąki
  • 250 gr całych migdałów

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem.
2. Weź miskę, wbij jaja i dodaj cukier. Ubij elektryczną ubijaczką, aż do uzyskania masy spienionej i białej. Dodawaj stopniowo mąkę, ciągle ubijając, aż cała mąka zostanie wchłonięta przez masę. Dodaj migdały i dobrze wymieszaj.
3. Z papieru do pieczenia zrób dwie formy prostokątne po 7 cm szerokości. Przenieś ciasto do tych „foremek”, lekko rozprowadź i wstaw do piekarnika.
4. Piecz 15 minut (aż ciastka będą złote). Wyjmij z piekarnika i odstaw na godzinę.
5. Pokrój ciasto na cienkie kromki (nożem do pieczywa).
6. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut w temp. 150°C, do wysuszenia. Podawaj jako deser. Można je skropić słodkim winem.


Rady Julie:
Można przepis urozmaicić dodając przyprawy i zioła (wanilia, cynamon, ziarna anyżu….), kuleczki czadowe, pistacje, skórkę cytrusów itd.
Niekiedy połowę migdałów zastępuję orzechami włoskimi lub laskowymi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE