Ciasteczka z groszkami czekoladowymi

Ciasteczka z groszkami czekoladowymi
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis



Składniki:
170 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
115 g masła
200 g brązowego cukru
1 łyżka syropu kukurydzianego
1 jajo
1 łyżeczka wanilii
1 miarka groszków czekoladowych

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstaw. W mikserze utrzyj zimne masło i cukier na gładką masę. Dolej syrop kukurydziany, jajo i wanilię. Dokładnie utrzyj. Dosypuj stopniowo suche składniki, aż powstanie gładka masa. Dodaj groszki i wymieszaj łyżką.
Porcje ciasta nakładaj łyżką na posmarowaną tłuszczem blachę. Lekko rozpłaszcz palcami. Pozostaw dużo miejsca między ciasteczkami, bo urosną. Piecz dokładnie 12 minut. Przez 2 minuty schładzaj na blasze, potem zdejmij i wystudź.

Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE