Ciasteczka owsiane z brązowym masłem

Ciasteczka owsiane z brązowym masłem
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 10 łyżek niesolonego masła
  • 1/3 szklanki jasnobrązowego cukru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1¾ szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • ½ szklanki mąki zwykłej
  • ¼ szklanki mąki razowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka drażetek czekoladowych (chocolate chips)
  • rodzynek
  • posiekanych orzechów włoskich
  • wiórków kokosowych do wyboru

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Roztop masło w rondlu na średnim ogniu, aż zacznie się pienić i zbrązowieje (około 5 minut). Przecedź je przez filtr do kawy i ostudź do temperatury pokojowej. Masło utrzyj z brązowym i zwykłym cukrem oraz jajkiem na gładką masę. Wymieszaj z ekstraktem waniliowym. W osobnej misce połącz płatki owsiane, obie mąki, cynamon, sodę oczyszczoną oraz sól. Dodaj sypkie składniki do maślanej masy i wymieszaj razem z bakaliami. Nałóż łyżeczką porcje mieszaniny na przygotowaną blachę i piecz na środkowej półce piekarnika przez ok. 12 min, aż do zbrązowienia. Wyjmij blachę i po 5 min ostrożnie przełóż ciasteczka na drucianą kratkę, żeby całkiem ostygły.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE