Ciasteczka mandarynkowe

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko (odc.32)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis

Ciasto:
¾ kostki miękkiego masła
1 szklanka przesianego cukru-pudru
skórka z dwóch mandarynek
3 łyżki soku mandarynkowego
1 łyżka esencji waniliowej
1 ¾ szklanki mąki uniwersalnej
2 łyżki skrobi kukurydzianej
¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:
Utrzeć masło z cukrem-pudrem. Dodać skórkę i sok z mandarynek i esencję waniliową, wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, skrobię kukurydzianą i sól. Zagnieść sypkie składniki z maślanym kremem, podzielić ciasto na pół i zawinąć porcje w plastykową folię, nadając im kształt wałka. Włożyć ciasto na 1 godzinę do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Pokroić ciasto w plasterki o grubości 6 mm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12-15 minut i ostudzić.

Polewa:
2 łyżki soku mandarynkowego
6 łyżek cukru-pudru
1 łyżka stopionego masła

Zmieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Posmarować ciasteczka polewą i rozłożyć na metalowej kratce nad blachą wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia. Pozostawić na 1 godzinę, aż polewa zastygnie.

Wersja zmodyfikowana:

Ciasteczka można podać jako element eleganckiego deseru z sorbetem mandarynkowym.

SORBET MANDARYNKOWY
4 szklanki świeżego soku z mandarynek
1 szklanka cukru
3 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka świeżych liści mięty

Zagrzać sok z cukrem, nie doprowadzając do wrzenia, żeby cukier się rozpuścił. Zdjąć z ognia, dodać posiekane liście mięty. Przelać do naczynia o powierzchni 20cm x 20cm i wstawić na 6 godzin do zamrażalnika. Dobrze, jeśli się uda zamieszać sok po upływie pierwszej i drugiej godziny mrożenia.

Zamrożony sorbet zeskrobać widelcem i przełożyć do szklanek za pomocą łyżki do lodów. Podawać z mandarynkowymi ciasteczkami.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE