Ciasteczka krabowo-krewetkowe z dipem imbirowo-limonkowym

Ciasteczka krabowo-krewetkowe z dipem imbirowo-limonkowym
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.20)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Owoce morza

Przepis


Ilosć: 24 sztuki

Ciasteczka krabowo-krewetkowe
375 g surowych, obranych, oczyszczonych z żyłek krewetek
2 białka
¼ szklanki (60 ml) kremówki
1 ½ łyżeczki (7 ml) gruboziarnistej soli
¼ łyżeczki (1 ml) świeżo mielonego pieprzu
¼ łyżeczki (1 ml) nasion kminu rzymskiego
½ szklanki (125 ml) obranej i pokrojonej w 5 mm kostkę jicamy
3 drobno posiekane dymki (tylko białe części)
3 łyżki stołowe (45 ml) posiekanej kolendry
1 ½ łyżki stołowej (22 ml) tartego, świeżego imbiru
3 posiekane liście limonki kaffir
375 g mięsa z krabów
3 szklanki (750 ml) japońskiej panierki panko
olej roślinny do smażenia

Przygotowanie
Posiekać krewetki, wrzucić do dużej miski. Lekko ubić widelcem białka, połączyć ze śmietaną solą, pieprzem i kminem. Wymieszać z krewetkami. Dodać jicamę, dymkę, kolendrę i liście limonki.
Dokładnie odcisnąć mięso krabów. Połączyć z masą krewetkową. Nabierać czubatą łyżkę mieszanki, formować okrągłe ciasteczka i panierować w panko. Kłaść na wyłożonej pergaminem blasze. Schłodzić 30 minut, aż ciasteczka stężeją. Rozgrzać olej na patelni lub we frytkownicy do 180 stopni C. Smażyć ciasteczka po parę sztuk 2 minuty na każdej stronie, aż będą chrupiące i złociste. Osączyć na papierowych ręcznikach. Podawać z dipem imbirowo-limonkowym.

Dip imbirowo-limonkowy
1 szklanka (250 ml) cukru
1 szklanka (250 ml) wody
1 szklanka (250 ml) obranego, cienko pokrojonego imbiru
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
1/3 szklanki (75 ml) liści kolendry
3 łyżki stołowe (45 ml) soku z limonki
1 oczyszczone z nasion, posiekane, zielone chilli
2 łyżki stołowe (30 ml) grubo pokrojonej dymki (tylko zielone części)

Przygotowanie
W rondlu z grubym dnem zagotować wodę z cukrem, imbirem i solą. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż płyn odparuje do konsystencji syropu. Przecedzić przez gęste sitko, przestudzić. Zmiksować kolendrę, sok z limonki, chilli i dymkę. Wlać syrop imbirowy i starannie wymieszać.

@ Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE