Ciasteczka czekoladowe z sosem koniakowo-morelowym na ciepło

Ciasteczka czekoladowe z sosem koniakowo-morelowym na ciepło
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Ciasteczka czekoladowe
120 g wytrawnej czekolady (groszków lub tabliczki połamanej na kawałki)
4 łyżki masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
2 duże żółtka

Sos koniakowo-morelowy (do wyboru)
¼ szklanki dobrego dżemu z moreli
1 łyżka wody, jeśli dżem jest gęsty
1 łyżka koniaku
½ szklanki kwaśnej śmietany, zamiast sosu

Przygotowanie ciasteczek czekoladowych
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Do miski nadającej się do gotowania w kuchenkach mikrofalowych włożyć czekoladę, masło, cukier, skrobię kukurydzianą i wlać ekstrakt waniliowy. Wstawić do kuchenki na 1 minutę. Odstawić na 2-3 minuty. Jeśli mieszanina się nie roztopiła, wstawić ponownie na 1 minutę. Wymieszać mątewką na gładką masę. Dodać całe jajka i żółtka. Ponownie wymieszać na gładką masę.

Napełnić masą cztery foremki do pieczenia mufin, wyłożone pergaminem. Zapiekać 8 minut. Wyjąć z piekarnika. Ciasteczka powinny być gorące i jeszcze płynne w środku. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Ciasteczka będą się nadal piekły, ale środek pozostanie kremowy.

Przygotowanie sosu:
Składniki wymieszać w misce na gładką masę. Przed podaniem zdjąć z ciasteczek papierowe foremki. Ustawić na talerzykach deserowych po jednej sztuce na osobę. Polać sosem lub przybrać łyżką kwaśnej śmietany.

© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE