Ciągnące ciasteczka czekoladowo-imbirowe z melasą

Ciągnące ciasteczka czekoladowo-imbirowe z melasą
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Martha Stewart

Seria kulinarna:
Martha piecze 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Posiekaj czekoladę na półcentymetrowe kawałki. Odstaw na bok. Do małej miski wlej 1,5 łyżeczki wody i rozpuść w niej sodę. Odstaw na bok.

W misie miksera utrzyj masło z brązowym cukrem. Dodaj świeżo starty imbir i wymieszaj. Do średniej miski przesiej mąkę, kakao, mielony imbir, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Stopniowo dodaj wszystko do masła i dobrze wymieszaj.

Dodaj sodę, melasę i wymieszaj. Następnie dodaj czekoladę i wstaw miskę do lodówki na minimum 2 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 165°C. Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia.

Przy użyciu łyżki do lodów nakładaj porcje ciasta na papier do pieczenia, zostawiając miedzy nimi 6 cm odstępu. Włóż blachy do piekarnika i piecz około 18 minut. Potem schłodź przez 5 minut i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE