Chrupkie płatki

Chrupkie płatki
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1350 g płatków owsianych (zwykłych
  • nie błyskawicznych ani instant)
  • 450 g mieszanki orzechów i ziaren (nasiona słonecznika
  • sezam
  • siekane orzechy włoskie
  • ziemne
  • nerkowca i migdały)
  • 225 g niesłodzonych wiórków kokosowych (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu (lub do smaku)
  • odrobina soli
  • pół szklanki lub cała miodu lub syropu klonowego (lub do smaku)
  • 1 szklanka rodzynek lub siekanych suszonych owoców (niekoniecznie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać płatki, orzechy, ziarna, wiórki kokosowe, cynamon, sól i miód lub syrop klonowy. Wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Masa powinna równo się zrumienić. Im bardziej się zrumieni, tym bardziej będzie chrupka. Wyjąć masę z piekarnika, dodać rodzynki i suszone owoce. Ostudzić do temperatury pokojowej od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce. Płatki długo zachowają świeżość.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA