Chrupiące ziemniaki

Chrupiące ziemniaki
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
7

Przygotowanie:

Składniki:
6-8 ziemniaków „Yukon Gold” ze skórką, umytych i pokrojonych w kostkę
½ łyżeczki wędzonej soli
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 szczypty płatków chili
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 pęczek szczypiorku, drobno posiekany
1 pęczek natki, posiekany
nieco oliwy
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie
Rozgrzewamy olej we frytkownicy do 120°C. Obsmażamy ziemniaki 2 minuty. Odstawiamy, żeby odpoczywały 5 minut. Podnosimy temperaturę oleju do 180°C i smażymy ziemniaki powtórnie przez 2 minuty, aż się zrumienią. Przekładamy je na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do naczynia, dodajemy przyprawy, zioła i oliwę. Podajemy z żeberkami jagnięcymi (poszukaj mojego przepisu).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA