Chrupiące udka kurze w sosie pieczarkowym

Chrupiące udka kurze w sosie pieczarkowym
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Na desce ułożyć kurze udka skórą do dołu. Ostrym, cienkim nożem skroić wszelki nadmiar skóry. Przeciąć mięso z obu stron kości na głębokość 1 cm. (Dzięki temu szybciej się upiecze.) Posypać udka po ½ łyżeczki soli i pieprzu. Ułożyć skórą na dół na patelni teflonowej, wyposażonej w szczelną pokrywką. Postawić patelnię na ostrym ogniu. Gdy mięso zacznie skwierczeć, zmniejszyć ogień na średni i przykryć pokrywką. Smażyć przez 16-18 minut, sprawdzając od czasu do czasu, aby mieć pewność, że kurczak ładnie się rumieni. Piekarnik rozgrzać do 65 stopni. Jeśli kurczak smaży się za szybko, po 10 minutach zmniejszyć płomień na mały. Skórka powinna być chrupiąca i zrumieniona. Przełożyć mięso skórką do góry do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Usunąć z patelni wytopiony tłuszcz, zostawiając tylko dwie łyżki. Wrzucić cebulę, czosnek i pieczarki. Podsmażać na ostrym ogniu przez 3 minuty. Doprawić pozostałą solą i pieprzem. Wlać wino i soki z pieczenia, jakie pozostały na półmisku. Gotować sos na ostrym ogniu przez 1 minutę, aby odparować płyn. Rozlać sos na cztery gorące talerze. Na pieczarkach położyć po jednym udku. Polać sosem, posypać szczypiorkiem i podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE