Chrupiące krewetki z makaronem

Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.8)
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indonezyjska
Składniki:
- 75g orientalnego makaronu (grubsze nitki
- sojowy lub pszenny)
- krewetki tygrysie
- mango
- olej do smażenia
- sos słodko-kwaśny
- ocet ryżowy
- świeża papryczka chili
- cukier
Przygotowanie:
Makaron gotować w osolonym wrzątku przez 3 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą. Krewetki wyjąć z pancerzyków i usunąć ze środka przewód pokarmowy. Obrane krewetki nadziać na patyczki do szaszłyków, posolić. Na krewetce położyć plasterek mango, całość owinąć nitkami makaronu. Smażyć po kilka w woku w głębokim tłuszczu, odsączyć na papierowym ręczniku. W osobnej miseczce podawać sos do maczania z octu ryżowego, odrobiny cukru i pokrojonej papryczki chili.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze