Chowder z owocami morza

Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 45 minut
Składniki:
- 150 g małży ze słoika
- 3 plastry boczku
- posiekane
- 1 cebula
- drobno posiekana
- 1 szklanka selera naciowego
- posiekanego
- 4 szklanki ziemniaków
- obranych i pokrojonych w kostkę
- 375 ml świeżej lub mrożonej kukurydzy
- 875 ml bulionu drobiowego
- 6 łodyg świeżego tymianku
- 225 g filetów z białej ryby (np. z dorsza)
- 125 ml śmietany 36%
- szczypiorek do dekoracji
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Odcedź małże i zachowaj płyn. Odstaw. W garnku do zupy zrumień boczek. Dodaj cebulę i seler. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ziemniaki, kukurydzę, bulion, płyn z małży i tymianek. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, czyli około 20 minut. Usuń tymianek. Jedna trzecią objętości zupy zmiksuj w blenderze na krem. Wlej z powrotem do garnka. Dodaj rybę, małże i śmietanę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, aż ryba się ugotuje. Dopraw. Udekoruj szczypiorkiem i podaj.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze