Chowder z małżami i tymiankowymi grzankami

Chowder z małżami i tymiankowymi grzankami
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Przepis



Chowder:
1 cebula, obrana i drobno posiekana
2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
oliwa
kawałek masła
2 liście laurowe
2 gałązki tymianku
1 kg małży (sercówek)
ziarno okrojone z 1 kolby kukurydzy
½ litra bulionu drobiowego
300 g czerwonych ziemniaków, pokrojonych na kawałki
100 ml rzadkiej śmietany
garść natki pietruszki, posiekanej
grzanki z tymiankiem
1 kromka chleba orkiszowego
listki z 2 gałązek tymianku
oliwa

Przygotowanie:
Usmaż w dużym rondlu cebulę i seler na małej ilości oliwy z masłem, aż będą miękkie. Pod koniec dodaj liście laurowe i tymianek. Zagotuj pół litra wody w dużym garnku. Zmniejsz ogień i wrzuć oczyszczone małże, przykryj garnek pokrywką i gotuj około 6-8 minut, aż wszystkie muszle się otworzą. Odsącz małże, a wywar zachowaj. Wyrzuć małże z zamkniętymi skorupkami, a z pozostałych wyjmij mięso i odłóż na bok. Dodaj ziarno kukurydziane do cebuli i selera. Dolej trochę przecedzonego wywaru małżowego oraz bulion i gotuj około 10 minut, aż kukurydza zacznie mięknąć. Dodaj do zupy pokrojone ziemniaki i gotuj, aż zmiękną – nie mogą się jednak rozpaść. Następnie dodaj mięso z małż, śmietanę i natkę. Pogotuj jeszcze 2 minuty i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pokrusz miękisz chleba, rozgrzej na patelni trochę oliwy i usmaż chleb z tymiankiem, solą i pieprzem. Nalej porcje zupy i posyp grzankami.

© Sophie Dahl

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE