Chowder jarzynowy

Chowder jarzynowy
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.26)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 4 plastry boczku
  • pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • ½ szklanki selera naciowego pokrojonego na małe kawałki
  • ½ szklanki marchewki
  • pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 szklanka cukinii
  • pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 szklanka małych różyczek brokułu
  • 1 szklanka małych różyczek kalafiora
  • ½ szklanki czerwonej papryki
  • pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 1 szklanka świeżego albo mrożonego ziarna kukurydzy
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano
  • 1 liść laurowy
  • 1 szklanka obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • sól i mielony pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej rondel o grubym dnie na średnim ogniu i podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Przełóż boczek na talerz, zostawiając wytopiony tłuszcz w garnku. Dodaj cebulę, seler naciowy i marchew i smaż przez 5 min, aż warzywa zrobią się szkliste. Dodaj cukinię, brokuły, kalafiora oraz paprykę i podsmażaj 3 min. Przełóż warzywa do miski i odstaw. W rondlu stop masło i starannie rozmieszaj z mąką za pomocą trzepaczki. Mieszaj wytrwale, aż zasmażka nabierze orzechowego aromatu. Intensywnie mieszając, powoli dolewaj bulion, a następnie mleko. Włóż warzywa z powrotem, dodaj kukurydzę, przyprawy oraz ziemniaki i doprowadź zupę do wrzenia. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min. Dodaj boczek i dopraw chowder do smaku. Przed podaniem usuń liść laurowy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE