Chlebki naan

Chlebki naan
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 55 minut

Przepis

Składniki:
1 łyżeczka suszonych drożdży (5ml)
1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
2 łyżki cukru (30 ml)
1 łyżeczka soli (5 ml)
2½ szklanki mąki (625 ml)
½ szklanki masła, klarowanego lub roztopionego (125 ml)

Przygotowanie:
W dużej misce rozpuszczamy drożdże, sól i cukier w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 10 minut, aż pojawi się piana. Mieszamy z taką ilością mąki, aby powstało miękkie ciasto (około 2½ szklanki). Zagniatamy 5 minut na lekko oprószonej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie. Ciasto wkładamy do dużej, posmarowanej olejem miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoi objętość. Wygładzamy dłońmi i odrywamy 8 małych porcji wielkości piłki golfowej. Formujemy kulki, układamy na blasze. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, aż podwoją objętość. Rozwałkowujemy jedną porcję na cienki krążek. Lekko skrapiamy olejem ciężką, żeliwną patelnię. Kładziemy krążek na patelni, podpiekamy 2-3 minuty, aż powstaną pęcherze powietrza a ciasto się lekko zrumieni. Przewracamy, podpieczoną stronę smarujemy roztopionym masłem. Podpiekamy do zrumienienia przez 2 minuty. Zdejmujemy z patelni. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Trzymamy w cieple.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE