Chlebek naan

Chlebek naan
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 250g zwykłej mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml mleka
  • 2 łyżki oleju roślinnego + do wysmarowania miski
  • roztopione masło do posmarowania chlebków

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przesiać do miski mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej miseczce wymieszać mleko z olejem. Zrobić w mące dołek i wlać płyn. Mieszać dłonią od środka, zagarniając mąkę z boków, aż powstanie gładkie ciasto. Wyłożyć na blat i wyrabiać 8-10 minut, podsypując mąką, jeśli ciasto będzie się kleić. Uformować kulę. Włożyć kulę ciasta do wysmarowanej olejem miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie przebić ciasto i uformować pięć mniejszych kulek. Wstawić blachę do pieczenia na najwyższy poziom piekarnika i nagrzać grill do maksymalnej temperatury. Rozwałkować kulki ciasta dość cienko, na podłużny kształt. Ponakłuwać widelcem, posypać wybraną posypką i wcisnąć ją dłonią w ciasto. Umieścić naany na nagrzanej blasze i piec 1-2 minuty, aż miejscami zbrązowieją. Posmarować masłem i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA