Chlebek cukiniowy

Chlebek cukiniowy
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 3 wiejskie jajka
  • 250 ml oliwy i trochę do natłuszczenia formy
  • 450 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 cukinie starte na tarce o dużych oczkach
  • 225 g pokrojonego na kawałki miąższu ananasa
  • 425 g mąki pszennej i trochę do wysypania formy
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¾ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 110 g posiekanych orzechów włoskich
  • 170 g rodzynek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Zmiksuj jajka w malakserze. Dodaj oliwę, cukier oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj ponownie, aż mieszanina będzie gęsta, jasna i spieniona. Przelej ją do dużej miski i wmieszaj łyżką starte cukinie i ananasa. W misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodawaj sypkie składniki do płynnej jajecznej mieszaniny w trzech porcjach, delikatnie mieszając gumową łopatką. Dorzuć jeszcze orzechy włoskie oraz rodzynki i przemieszaj. Wysmaruj 2 formy o wymiarach 12,5 cm x 20 cm i oprósz je wewnątrz mąką. Rozdziel ciasto między formy. Piecz około 1 godziną, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Przestudź ciasto 10 minut przed wyjęciem z foremek, a następnie wyłóż je na metalową kratkę, żeby zupełnie wystygły przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA