Chleb żytni z piwem

Chleb żytni z piwem
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:
150 g mąki chlebowej
350 g mąki żytniej
10 g soli
10 g drożdży instant
50 ml melasy
140 ml wody
250 ml ciemnego piwa
mąka do podsypania
oliwa do posmarowania miski

glazura:
150 ml ciemnego piwa
100 g mąki żytniej
szczypta cukru
garść płatków owsianych

Przygotowanie:
Wsypujemy do miski obie mąki, sól i drożdże. Dodajemy melasę, 100 ml wody i 150 ml piwa. Mieszamy składniki łyżką. Potem mieszamy rękami, stopniowo dodając resztę wody i piwa, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania zwartego, kleistego ciasta. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat, rozpłaszczamy nasadą dłoni i zwijamy. Wyrabiamy tak 5-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Wkładamy ciasto do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aż zwiększy objętość przynajmniej dwa razy. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Rozpłaszczamy dłonią. Składamy na pół, przyciskamy. Składamy krótsze boki do środka, rozpłaszczamy kostkami palców. Zawijamy krótszy bok od góry, przyciskamy palcami i zwijamy do końca. Znów rozpłaszczamy, zawijamy bok od góry, przyciskamy palcami i zwijamy do końca. Formujemy w kulę, oprószamy mąką i chwilę obracamy na blacie. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy glazurę: wsypujemy do miski mąkę, dodajemy piwo i cukier, mieszamy łyżką na gęstą pastę. Smarujemy bochenek glazurą i posypujemy płatkami owsianymi. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Wstawiamy chleb do piekarnika i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE