Chleb ziemniaczany z cheddarem

Chleb ziemniaczany z cheddarem
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przepis


Ciasto:
2 szklanki + 2 łyżki ciepłej wody (40°C)
1 łyżka suszonych drożdży (mogą być instant)
2 łyżki mąki kukurydzianej
5 szklanek mąki chlebowej (typ 750)
1 łyżka soli
2 łyżki oleju roślinnego

Nadzienie:
4 duże ziemniaki o dużej zawartości skrobi
¼ szklanki niesolonego masła
4 szklanki grubo startego cheddara
sól i pieprz
oliwa albo stopione masło do posmarowania


Przygotuj ciasto:
Wymieszaj w misce wodę z drożdżami i odstaw na 5 min. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na wolnych obrotach przez 3 min. Zwiększ obroty na średnie i wyrabiaj masę przez następne 8 min. Ciasto powinno przestać lepić się do bocznych ścianek miski, ale pozostać nieco klejące przy dnie. Przełóż je do dużej, lekko natłuszczonej miski, przykryj folią plastikową i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
W tym czasie ugotuj ziemniaki w posolonej wodzie i odsącz. Jeszcze gorące wymieszaj, najpierw z masłem, potem z cheddarem, a następnie dopraw do smaku i odstaw, żeby farsz ostygł do temperatury pokojowej.
Przełóż ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 45cm x 70cm. Na połowie ciasta rozprowadź łopatką farsz w odległości ok. 1 cm od krawędzi. Złóż ciasto na pół, przykrywając farsz, delikatnie wypchnij powietrze ze środka i sklej brzegi. Zsuń ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 min.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Ponakłuwaj widelcem powierzchnię ciasta i piecz 40 min, aż będzie złoto-brązowe. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj wierzch stopionym masłem lub oliwą.
Chleb można mrozić.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE