Chleb z resztkami

Chleb z resztkami
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.10

Przepis



Ciasto:
woda
drożdże piwne
jaja
sól
pieprz
oliwa
mąka durum
zwykła mąka pszenna

Dodatki:
resztki jedzenia – skrawki serów i wędlin
(np. parmezan, pecorino, salami, szynka prosciutto, kiełbasa)
bułka tarta do posypania blachy

Przygotowanie:
W odrobinie wody rozpuszczamy drożdże piwne. Następnie wbijamy jaja. Dodajemy sól i pieprz oraz kilka kropel oliwy. Następnie dodajemy mąkę durum. Mieszamy ciasto. Po chwili dodajemy drugi rodzaj mąki – zwykłą miękką mąkę. Wyrabiamy gęste ciasto na chleb. Następnie zostawiamy je do wyrośnięcia – na około pół godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i oprószamy mąką. Ugniatamy je kilka razy rękami. Potem należy dołączyć resztki jedzenia. Kawałki rozmaitych serów – np. parmezanu, pecorino. Oraz okrawki wędlin – szynki prosciutto, salami, kiełbas. Skrapiamy ciasto odrobiną oliwy i dodajemy kawałek masła. Zagniatamy całość. Chleb ugniatamy tak długo, aż wszystkie okrawki znajdą się w środku, w cieście. Na koniec formujemy wałek z ciasta. Blachę do pieczenia posypujemy tartą bułką i układamy na niej chleb, zwinięty w pierścień. Po wierzchu trzeba posmarować go odrobiną oliwy. Po pół godzinie w piecu chleb jest gotowy. W tym przepisie możecie wykorzystać także oczywiście inne resztki jedzenia.

© Antonio Carluccio

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE