Chleb z białą czekoladą o malinami

Chleb z białą czekoladą o malinami
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
250 g zakwasu
375 g mąki chlebowej (typ 750)
130 ml wody
7 g soli
150 g białej czekolady w groszkach lub drobno posiekanej z tabliczki
100 g świeżych malin
oliwa do posmarowania blatu i miski
mąka
semolina do posypania

Przygotowanie:
Umieszczamy zakwas w misce, wsypujemy mąkę i wlewamy ⅔ wody. W reszcie rozpuszczamy sól. Mieszamy składniki rękami. Dodajemy resztę wody i zagniatamy od brzegów do środka, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Wykładamy na posmarowany oliwą blat, rozpłaszczamy i zwijamy. Wyrabiamy tak 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę, wkładamy do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 5-6 godzin, aż ciasto zwiększy objętość przynajmniej dwa razy. Do miski z ciastem wsypujemy czekoladę i maliny, zagniatamy od brzegów do środka, aż składniki się wymieszają. Jeśli masa zrobi się zbyt mokra, oprószamy mąką. Wykładamy ciasto na posypany mąką blat. Chwilę wyrabiamy, rozpłaszczamy i zwijamy, formujemy w wałek, wkładamy spodem do góry do obficie posypanego mąką podłużnego koszyka rozrostowego (lub foremki posmarowanej oliwą i obsypanej mąką), wkładamy do torby foliowej i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-4 godzin, aż ciasto zwiększy objętość dwa razy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Delikatnie wykładamy ciasto na blachę oprószoną mieszanką mąki i semoliny. Wstawiamy na środkową półkę i pieczemy 20 minut. Obniżamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE