Chleb nadziewany warzywami

Chleb nadziewany warzywami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Ilość osób:
7

Przygotowanie:

Składniki:
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 cukinie
1 bakłażan
4 łyżki oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz
1 bochenek czerstwego chleba
1½ łyżeczki octu sherry
1 ząbek czosnku
250 g mozarelli
1 pęczek bazylii
3 łyżki gotowego pesto

Przygotowanie:
Z papryk usuwamy ogonki i nasiona, kroimy na ćwiartki. Cukinie i bakłażan kroimy wzdłuż na plastry. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wrzucamy warzywa do miski, skrapiamy połową oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Układamy warzywa w jednej warstwie na blasze, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż będą miękkie. Odkrawamy wierzch bochenka. Wykrawamy miękisz chleba, zostawiając przy skórce warstwę ok. 3 cm. Wkładamy połowę miękiszu do malaksera i miksujemy na okruchy. Wsypujemy do miski. Mieszamy resztę oliwy, ocet i obrany, zmiażdżony ząbek czosnku. Wlewamy do okruchów, dodajemy upieczone warzywa wraz z sokiem, który wypłynął podczas pieczenia. Wszystko razem dobrze mieszamy. Odstawiamy na godzinę. Kroimy mozzarellę na plasterki i osuszamy na papierze kuchennym. Smarujemy wnętrze wydrążonego bochenka pesto. Układamy warstwami warzywa i mozzarellę, posypując porwanymi liśćmi bazylii. Przykrywamy odkrojonym wierzchem, ciasno owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na całą noc. Kroimy bochenek na 6-8 części i podajemy.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE