Chleb na słodzie

Chleb na słodzie
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
3 łyżki ekstraktu słodowego
2 łyżki melasy
1 łyżka cukru
25 g masła
350 g mąki chlebowej
100 g mąki pszennej razowej
szczypta soli
14 g drożdży instant
225 g rodzynków (sułtanki)
250 ml ciepłej wody
1 łyżka płynnego miodu
masło do posmarowania formy
mąka do podsypania
masło do podania

Przygotowanie:
Umieszczamy w rondlu ekstrakt słodowy, melasę, cukier i masło, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, aż masło się stopi. Odstawiamy na 20 minut do przestygnięcia.
Wsypujemy do miski obie mąki, sól, drożdże i rodzynki, mieszamy. Wlewamy mieszaninę z rondla i wodę, mieszamy składniki łyżką. Potem mieszamy rękami, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Wkładamy ciasto na oprószony mąką blat, rozpłaszczamy nasadą dłoni, zwijamy do środka i przyciskamy. Wyrabiamy tak 5-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie. W razie potrzeby podsypujemy mąką, by ciasto nie kleiło się do rąk i blatu. Formujemy ciasto w podłużny wałek, przekrawamy w poprzek na pół, zawijamy końce do środka i lekko przyciskamy. Smarujemy masłem 2 podłużne foremki, wkładamy ciasto zawiniętymi końcami do dołu, przyciskamy palcami, by wypełnić blaszki i wygładzamy. Przykrywamy luźno folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż ciasto sięgnie brzegów foremki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Usuwamy folię, wstawiamy blaszki do piekarnika i pieczemy 40 minut na złoty kolor. Bochenki wykładamy z foremek na kratkę, polewamy miodem i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy chleb na kromki i podajemy z masłem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE