Chleb kukurydziany „Festiwal”

Chleb kukurydziany „Festiwal”
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Ilość osób:
8

Przepis

Składniki:
1 szklanka zwykłej mąki pszennej
¾ mąki grubo mielonej mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
⅛ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¾ szklanki mleka
2 szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszamy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia i ziele angielskie. W innej misce łączymy mleko i ekstrakt waniliowy. Mieszając, wlewamy mleko z wanilią do suchych składników tak, aby powstało gęste ciasto. Wykładamy ciasto na oprószoną powierzchnię, lekko zgniatamy, formujemy w kształt walca. Dzielimy na 8 kawałków. Oprószonymi rękoma, formujemy z każdego wałek długości 10 cm. Rozgrzewamy oliwę w dużej, głębokiej patelni na ostrym ogniu. Obracając, smażymy ciasto przez 5,6 minut na złoty kolor. Przed podaniem osączamy na papierowym ręczniku.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE