Chleb kukurydziany

Chleb kukurydziany
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 2 zielone papryczki chilli bez nasion
  • drobno posiekane
  • 125 g mąki pszennej chlebowej
  • 125 g kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • 6 drobno posiekanych dymek
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 2 średnie
  • ekologiczne jaja
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 125 g kukurydzy mrożonej
  • świeżej blanszowanej lub z puszki (odsączonej)
  • 1 łyżeczka posiekanych listków rozmarynu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
  • gruboziarnista sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz (do posypania)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kwadratową foremkę o boku 20 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż pergaminem. W dużej misce wymieszaj mąkę, kaszkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj drobno posiekane papryczki chilli i dymkę. Starannie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj czosnek, śmietanę, jaja, olej i kukurydzę. Połącz mokre składniki z suchymi i starannie wymieszaj. Przelej do foremki. Posyp gruboziarnistą solą i czarnym pieprzem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut, aż się upiecze. Jeśli wbijesz w środek patyczek powinien być suchy. Zostaw chleb w formie na 5 minut przed wyłożeniem. Podawaj ciepły do zimnej zupy z awokado.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA