Chleb
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Czas przygotowania:
3 godziny

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wsyp mąkę do dużej miski (albo do miski stacjonarnego miksera), zrób pośrodku wgłębienie, dodaj drożdże, sól i wodę i wyrabiaj ciasto (ręcznie albo mikserem), aż będzie miękkie i elastyczne (ok. 10 min). Przykryj zagniecione ciasto w misce wilgotną ściereczką albo folią plastikową i odstaw na ok. 1 godz., aż ciasto podwoi objętość. Oprósz blat mąką, przełóż ciasto na blat i uderz w nie pięścią 8-10 razy, żeby rozprowadzić zgromadzone w czasie wyrastania powietrze. Podziel ciasto na 3 części i uformuj podłużne bochenki. Natłuść dużą blachę olejem i oprósz mąką. Ułóż na niej bochenki w odstępach 20 cm. Posmaruj bochenki osoloną wodą za pomocą pędzla, oprósz mąką i natnij wzdłuż ostrym nożem na głębokość 1 cm. Odstaw na bok na 15 min. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni C. Wstaw blachę z bochenkami do piekarnika i piecz 8 min. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i uchyl drzwiczki na 1-2 min. Następnie zamknij piekarnik i piecz ok. 30 min, aż bochenki wyrosną i będą złociste, a postukane od dołu wydadzą głuchy „pusty” dźwięk. Wyjmij chleb z piekarnika i wyłóż bochenki do ostygnięcia na metalową kratkę.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

marta.j. 6 lat temu

chlebek rewelacja. chociaz uformowalam za niskie bochenki i na blaszce sie zlaczyly. dobrze sie upiekl, skorka chrupiaca. nastepnym razem dam wiecej soli.

fruźka 6 lat temu

Z podanego przepisu zrobiłam dwa nieduże bochenki. Smakuje wyśmienicie. Pięknie wyrósł, brak zakalca, skórka idealna, tylko w nocy trochę brzuch bolał ;) nie polecam zjadać prawie całego zanim ostygnie ;) natomiast polecam dodać do tego przepisu boczek i cebulę. A do następnego dodam oliwki :)

fruźka 6 lat temu

Drożdże najlepiej rozpuścić najpierw w letniej wodzie. Właśnie zrobiłam ciasto i rośnie. Ciekawe jak wyjdzie. Inne chleby jak do tej pory wychodziły mi śpiewająco. Do tego przepisu dodałam boczek. Czekam na efekty ;)

Pwoper_Fish 6 lat temu

ja zrobiłam z mąki pszennej pełnoziarnistej Lubelli, wyszly mi takie 3 małe bochenki, na drugi dzień były trochę twardawe, skórka była strasznie gruba, zastępnym razem zrobie raczej większe bochenki. Ale przepis mimo to znakomity! Polecam;)

ewaz15a 6 lat temu

a jakiej maki używasz? bo ja dałam żytnia i to może dlatego?

Wiktor1983 6 lat temu

Super przepis, prosty i wychodzi.
Ważne żeby dodać świeże drożdże, przesianą mąkę i żeby woda byłą letnia. I nareszczie nie trzeba robić wcześniej zaczynku.
No i oczywiście dobrze nagrzać piekarnik do podanych temperatur i dopiero wstawiać. I nastawić żeby piekł się od góry i dołu. Jeśli coś jest nie tak to wychodzi zakalec.
Przepis prosty ale trzeba być przy nim precyzyjnym.
Jednak jak wszystko się dobrze zrobi jest super

ewaz15 6 lat temu

coś chyba z tym przepisem jest nie tak zakalec mi wyszedł...;(

ogladaczka 6 lat temu

na filmie on dodaje drozdze prosto do maki i wyrabia mikserem.

Zuzianna 6 lat temu

[quote ewkabca napisał(a) 09.11.2011 12:51]
powiedzcie mi w jaki sposób dodać drożdże? trzeba je rozpuścić czy jak?
[/quote]
no własnie, też się zastanawiam..

ewkabca 6 lat temu

powiedzcie mi w jaki sposób dodać drożdże? trzeba je rozpuścić czy jak?

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE