Chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.30)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
8

Przygotowanie:


Składniki
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 całe jabłko, pokrojone w poprzek w cienkie plasterki


Przygtowanie
Zagotuj wodę z cukrem, nie mieszaj. Kiedy cukier się zupełnie rozpuści pogotuj jeszcze 5 minut, zdejmij z ognia i odstaw, aż ostygnie. Włóż do powstałego syropu plasterki jabłka. Mocz co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Odcedź jabłka i rozłóż na wyłożonej pergaminem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut, aż zrobią się brązowawe.
Odstaw, żeby ostygły. Kiedy będą zimne, zrobią się bardziej chrupiące.


© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA