Chińskie ciasteczka z wróżbą

Chińskie ciasteczka z wróżbą
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.39)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • białko 3 jaj
  • 1 szklanka cukru-pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu gwiazdkowatego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ¾ szklanki mąki
  • karteczki z wróżbami o wymiarach 1,5 cm x 3 cm

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. W dużej misce wymieszaj drewnianą łyżką pierwsze 6 składników. Dodaj mąkę, wymieszaj. Odstaw ciasto na pół godziny. Spryskaj blachę olejem w sprayu albo wyłóż ją papierem do pieczenia. Nałóż na nią łyżeczkę ciasta i rozprowadź cienką warstewką, aż powstanie koło o średnicy 10 cm. Smaż 3-5 min, aż ciasto zezłoci się na krawędzi. Wyjmij z piekarnika i – póki jest gorące – połóż pośrodku karteczkę z wróżbą. Ostrożnie złóż koło na pół i jednocześnie połącz końce średnicy, wyginając ciasteczko w kształt odwróconego U. Odłóż ciasteczko, żeby wystygło. Powtarzaj powyższe czynności, aż wszystkie ciastka będą gotowe.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE