Chińska zupa z pierożkami i makaronem ryżowym

Chińska zupa z pierożkami i makaronem ryżowym
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
40 minut

Przepis


Pierożki:
250 g mielonej wieprzowiny
100 g krewetek
2 dymki, posiekane
2 łyżki wina ryżowego shaoxing
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
5-cm kawałek imbiru, drobno startego
garstka listków kolendry
1 czerwona chili, bez pestek, posiekana
drobno otarta skórka i sok z 1 limonki
24 krążki ciasta pierożkowego gyoza lub wonton
mąka kukurydziana do oprószenia blatu

Zupa:
1,5 litra świeżego bulionu drobiowego
5-cm kawałek imbiru, pokrojonego na cienkie plasterki
1 czerwona chili, pokrojona w drobne paski
1 młody por, pokrojony w drobne paski
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
125 g cienkiego makaronu ryżowego nitki
garść grubo posiekanej naci kolendry

Pierożki:
Wszystkie składniki nadzienia pierożków (bez krążków ciasta oraz mąki kukurydzianej) włóż do naczynia malaksera. Lekko posól, dopraw białym pieprzem i zmiksuj pulsacyjnie uważając, żeby nie zrobiła się gładka pasta. Nakładaj na środek każdego krążka z ciasta po łyżeczce farszu. Wilgotnym palcem zwilż brzegi krążków i składaj je na pół ozdobnie zaciskając krawędź, żeby szczelnie zamknąć nadzienie. Rozłóż pierożki na tacy oprószonej mąką kukurydzianą, oprósz je również z wierzchu i przykryj plastikową folią, żeby nie wyschły i nie popękały. Jeśli nie zużywasz wszystkich pierożków, zamroź je na tacy, strząśnij nadmiar mąki i przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.

Zupa:
Zagrzej w garnku bulion drobiowy z imbirem i chili. Gdy się zagotuje, powkładaj pierożki i delikatnie pomieszaj, żeby się nie skleiły, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 4-5 min. Dopraw bulion sosem sojowym i ostrygowym do smaku. Włóż do zupy makaron ryżowy i podgrzewaj jeszcze przez minutę, aż makaron zmięknie. Dodaj natkę kolendry i nałóż porcje zupy do kubeczków albo misek.

Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE