Chińska sałatka z azjatyckim dressingiem cytrusowym

Chińska sałatka z azjatyckim dressingiem cytrusowym
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Przepis



Składniki:
½ poszatkowanej, czerwonej kapusty
110 g cienko pokrojonych strąków groszku cukrowego
1 duża marchew, obrana i starta
1 miarka kiełków fasoli mung
3 cienko pokrojone dymki
1 mały pęczek kolendry
120 ml oleju arachidowego
60 ml octu z wina ryżowego
nieco sosu sojowego
kilka kropli oleju sezamowego
1 czubata łyżka dżemu pomarańczowego
1 łyżeczka ostrego sosu
100 g chrupkiego makaronu chow mein
50 g smażonej cebuli

Przygotowanie:
Do dużej miski wrzuć kapustę, groszek, marchew, kiełki, dymkę i kolendrę.
W miseczce wymieszaj olej arachidowy, ocet, sos sojowy, olej sezamowy, dżem i ostry sos. Dressingiem polej sałatę i dobrze wymieszaj. Dodaj chrupki makaron i smażoną cebulę.

Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE