Chili z kurczaka

Chili z kurczaka
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 10 podłużnych pomidorów
  • pokrojonych wzdłuż na pół
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 biała cebula
  • obrana i przekrojona na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 kg mięsa z udek kurczaka
  • bez kości i skóry
  • pokrojonych w niewielką kostkę
  • ¼ szklanki mielonego chili
  • sól
  • 2 wędzone papryczki chipotle z puszki
  • drobno posiekane
  • 1¾ szklanki rosołu
  • domowego lub kupnego
  • 1 puszka (40 dag) czerwonej fasoli
  • odsączonej

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik. Ułożyć w brytfance pomidory, cebulę, czosnek, przecięciem w dół. Piec ok. 5 minut, aż lekko sczernieją. Pomidory i jalapeno włożyć do blendera i zmiksować. Cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać dużą, grubą patelnię na silnym ogniu. Wlać olej, porcjami obsmażać mięso, aż się silnie zrumieni 5-6 minut. Przełożyć na talerz. Zmniejszyć ogień do średniego. Wsypać cebulę i czosnek. Smażyć na złoto, ok 10 minut. Dodać sproszkowane chili i 2 łyżeczki soli. Smażyć mieszając 1 minutę. Dodać chipotle i mięso. Zwiększyć ogień. Wlać zmiksowane pomidory z jalapeno. Dusić mieszając 3-5 minut. Wlać rosół, dusić 20 minut. Dodać fasolę. Dusić 10 minut. Można podać z grzankami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE