Chili z fasoli

Chili z fasoli
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotowanie:

Składniki:
2 szklanki suszonej lub 4 ½ -5 szklanek ugotowanej czerwonej fasoli
4 wędzone papryczki chili (ancho)
2 szklanki wrzątku
3 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
¼ szklanki oliwy
2 drobno pokrojone cebule
4 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego oregano
1 posiekana czerwona papryczki chili
1,2 kg pomidorów, pokrojonych lub 3 x 400 gramów pomidorów z puszki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
¼ szklanki posiekanej kolendry do podania

Przygotowanie:
Suszoną fasolę namoczyć w zimnej wodzie przez noc. Odcedzić, zalać zimną wodą, gotować do miękkości bez przykrycia około 1-1 ½ godziny. Nie solić. Następnie odcedzić.
Suszone chili oczyścić, zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na 30 minut. Na suchej patelni, na średnim ogniu potrząsając od czasu do czasu uprażyć ziarna kminu i kolendry, aż zaczną pękać. Przesypać do moździerza i utrzeć. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Poddusić na niewielkim ogniu cebulę i czosnek przez 10 minut. Nie zrumieniać. Dodać utarte przyprawy, oregano, świeże chili, pomidory, cukier, sól, pieprz i zagotować.
Namoczone chili wyjąć z wody, wodę zachować. Pokroić papryczki drobno i dodać do sosu razem z wodą i ugotowaną fasolą. Gotować bez przykrycia mieszając, aby fasola nie przywarła przez około 45 minut lub piec 1 ½ godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Przed podaniem doprawić do smaku. Podawać z kolendrą.

© Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE