Chili con carne z sałatą w miseczkach

Chili con carne z sałatą w miseczkach
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Dieta Kudłaczy - jak kochając jedzenie zrzucić wagę (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania dietetyczne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Kaloryczność:
397 kcal.

Przygotowanie:

To jedna z najbardziej odważnych sałatek, jakie wymyśliliśmy – napakowana wołowiną i smakiem. Prawdziwa uczta Kudłaczy na diecie!

Składniki:
300 g chudej mielonej wołowiny (mniej niż 10% tłuszczu)
1 mała cebula, drobno posiekana
2 roztarte ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka ostrego chili
2 łyżki przecieru pomidorowego
½ łyżeczki miałkiego cukru
300 ml wywaru wołowego
4 duże tortille pszenne
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
1 sałata rzymska
3 dojrzałe pomidorki gronowe, pokrojone na plasterki
ogórek (kawałek 15 cm), obrany, pokrojony na plasterki
4 dymki, pokrojone
sok z ½ limonki
40 g dojrzałego cheddaru
4 łyżki creme fraiche o obniżonej zawartości tłuszczu
4 łyżki świeżej salsy pomidorowej
sól morska w płatkach
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Dużą patelnię o nieprzywierającym dnie wstawić na duży ogień, wyłożyć mielone mięso, cebulę i czosnek, smażyć przez 5 minut, mieszając dwiema drewnianymi łyżkami, by porozdzielać mięso. Dodać kmin, kolendrę i smażyć przez kolejne dwie minuty, mieszając. Dodać przecier pomidorowy, cukier i wywar, doprowadzić do zagotowania. Przykryć patelnię i trzymać na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. W czasie, kiedy mięso dochodzi, przygotować tortillowe miseczki. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kawałek folii aluminiowej o długości zgnieść w kulkę o przekroju mniej więcej 10 cm. Tortillę posmarować z jednej strony w środku olejem – dzięki temu nie przyklei się do folii aluminiowej. Udrapować tortille na kulkach, stroną posmarowaną olejem do spodu, zawijając z boków fałdy, by uformować kształt miseczki. Piec 5 minut, tak, by utrwalić kształt i z lekka zrumienić tortille. Wyjąc tortille z piekarnika i, po przestudzeniu, ostrożnie zdjąć z kulek. Umieścić tortillę na szklance odwróconej do góry dnem, przycisnąć, by uformować płaską podstawę miseczki, zostawić do ostygnięcia. W tym czasie zdjąć z kulki kolejną tortillę. Ostygnięte tortille ustawić na płaskiej podstawie na talerzu, jak miseczki. Z patelni zdjąć pokrywkę i podkręcić mocno ogień. Trzymać na ogniu przez kolejne 4-5 minut, mieszając, tak, by odparować większość płynu. Mięso musi być dość suche. Zdjęć patelnię z ognia. Porwane liście sałaty wymieszać z pomidorami, ogórkiem, dymką i sokiem z limonki i rozłożyć do tortilli. Przyprawić pieprzem, na to nałożyć gorące mięso. Zetrzeć trochę sera na wierzch, nałożyć trochę creme fraiche i salsy. Jeść, póki mięso jest ciepłe.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE