Chili con carne z sałatą i serem

Chili con carne z sałatą i serem
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 300 gramów wołowiny na gulasz
  • pokrojonej w kostkę o boki 1 cm lub grubo mielonej
  • 240 gramów suchej fasoli czerwonej (około 1 ½ szklanek)
  • 2 szklanki grubo posiekanej cebuli
  • 3 łyżki grubo posiekanego czosnku
  • ¾ szklanki grubo posiekanej dymki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka (435 gramów) pomidorów pokrojonych w kostkę w zalewie
  • 1-2 drobno posiekane papryczki chili serrano lub jalapeño
  • 1 ½ łyżki chili w proszku
  • 1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 ½ łyżeczki mielonego kminu
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • najlepiej meksykańskiego
  • 2 łyżki oliwy dobrej jakości
  • 2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony czarny pieprz (do wyboru)
  • 3 szklanki zimnej wody

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wszystkie składniki oprócz przybrania przełożyć do szybkowaru. Na ostrym ogniu, bez przykrycia, doprowadzić do wrzenia. Dokładnie wymieszać. Przykryć szczelnie pokrywą. Dusić na ostrym ogniu, aż miernik wskaże, że w naczyniu jest odpowiednio wysokie ciśnienie. Zmniejszyć płomień i dusić przez 50 minut. Obniżyć ciśnienie w szybkowarze zgodnie z instrukcją producenta. Zdjąć pokrywę, zamieszać chili. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Usunąć listki laurowe. Przed podaniem ułożyć na czterech talerzach liście sałaty tak, aby przypominały naczynie. Nalać do środka chili. Posypać serem czerwoną cebulą i kolendrą. Natychmiast podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE