Chili con carne

Chili con carne
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Przepis



Składniki:
5 suszonych czerwonych papryczek (ancho, new mexican hatch, anaheim lub innych ostrych)
1 łyżka oleju roślinnego
1 szklanka posiekanej cebuli
3 ząbki czosnku, posiekane
900 g mielonej wołowiny
2 łyżeczki gruboziarnistej soli
¼ szklanki posiekanych marynowanych papryczek jalapeño
1 łyżeczka mielonego kminu
½ łyżeczki suszonego oregano
¼ łyżeczki suszonych płatków chili
1 liść laurowy
2 puszki obranych pomidorów w kawałkach, o wadze 400 g każda, razem z zalewą
350 ml ciemnego piwa
1 puszka fasoli o wadze 420 g (plamistej, czerwonej, czarnej lub mieszanej), bez zalewy

Przygotowanie:
Papryczki przekroić i usunąć gniazda nasienne, a potem zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 5 minut, aby zmiękły. Zmiksować w blenderze na gładką pastę, dolewając wody, w której papryczki się moczyły.
Na dużym ogniu rozgrzać patelnię i wlać olej. Dodać cebulę, czosnek i smażyć ok. 3 minut, aż będą szkliste. Zwiększyć ogień i dodać wołowinę. Smażyć ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso lekko się zrumieni i odparuje z niego wilgoć. Dodać 1 łyżeczkę soli i papryczki jalapeño. Dodać kmin, wymieszać i smażyć pół minuty. Dodać oregano, płatki chili, liść laurowy, pastę z papryczek i drugą łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszać. Dodać pomidory i piwo, wymieszać i gotować pół godziny, w razie potrzeby dolewając wody. Dodać fasolę i gotować, aż fasola się zagrzeje. Ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pokrojonym w kostkę awokado, cząstkami limonki, startym cheddarem, kwaśną śmietaną, posiekaną świeżą kolendrą oraz chlebkiem kukurydzianym.


Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE