Char kway teow

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kulinarne safari (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- ½ kiełbasy lup cheong
- pokrojonej w plasterki
- 4 pulpety rybne
- pokrojone w plasterki
- 2 szalotki
- pokrojone w plasterki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 ½ garści świeżego makaronu ryżowego (około 300-400 gramów na osobę)
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżaczka jasnego sosu sojowego
- 6 obranych krewetek
- 1 ubite jajo
- garśc kiełków fasoli
- 1 łyżka posiekanego szczypioru z czosnku
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię lub wok. Wlać olej. Smażyć kiełbasę, pulpety rybne, szalotki i czosnek przez kilka minut. Dodać ciepły makaron ryżowy (nie prosto z lodówki, można podgrzać w kuchence mikrofalowej). Wlać sosy sojowe. Zrobić trochę miejsca z boku patelni i usmażyć krewetki. Wlać jajo, podsmażyć je z boku patelni, delikatnie wymieszać z makaronem. Dodać kiełki i szczypior czosnkowy. Podawać natychmiast.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Owoce morza
Kuchnia malajska
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze