Char kway teow

Char kway teow
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • ½ kiełbasy lup cheong
  • pokrojonej w plasterki
  • 4 pulpety rybne
  • pokrojone w plasterki
  • 2 szalotki
  • pokrojone w plasterki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 ½ garści świeżego makaronu ryżowego (około 300-400 gramów na osobę)
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżaczka jasnego sosu sojowego
  • 6 obranych krewetek
  • 1 ubite jajo
  • garśc kiełków fasoli
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru z czosnku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię lub wok. Wlać olej. Smażyć kiełbasę, pulpety rybne, szalotki i czosnek przez kilka minut. Dodać ciepły makaron ryżowy (nie prosto z lodówki, można podgrzać w kuchence mikrofalowej). Wlać sosy sojowe. Zrobić trochę miejsca z boku patelni i usmażyć krewetki. Wlać jajo, podsmażyć je z boku patelni, delikatnie wymieszać z makaronem. Dodać kiełki i szczypior czosnkowy. Podawać natychmiast.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE