Chapati

Chapati
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 450 g mąki na ciapaty (attamąka pszenna z pełnego przemiału
  • o wyskiej zawartości glutenu)
  • 125 ml zimnej wody
  • masło
  • mąka do podsypywania

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wsypać mąkę do miski. Wlewać wodę, mieszając, tak, by powstało dość ścisłe ciasto. Odstawić na pół godziny. Posypać blat mąką, wyłożyć ciasto i uformować kulę. Spłaszczyć dłonią. Posypać blat mąką, rozwałkować ciasto na krążek, unieść placek na dłoni, by strząsnąć nadmiar mąki. Ułożyć na rogrzanej żeliwnej patelni, piec, przyciskając (używając ściereczki). Z jednej strony posmarować stopionym masłem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE