Chapati

Chapati
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 450 g mąki na ciapaty (atta—mąka pszenna z pełnego przemiału
  • o wyskiej zawartości glutenu)
  • 125 ml zimnej wody
  • masło
  • mąka do podsypywania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wsypać mąkę do miski. Wlewać wodę, mieszając, tak, by powstało dość ścisłe ciasto. Odstawić na pół godziny. Posypać blat mąką, wyłożyć ciasto i uformować kulę. Spłaszczyć dłonią. Posypać blat mąką, rozwałkować ciasto na krążek, unieść placek na dłoni, by strząsnąć nadmiar mąki. Ułożyć na rogrzanej żeliwnej patelni, piec, przyciskając (używając ściereczki). Z jednej strony posmarować stopionym masłem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA