Ceviche z tuńczyka z aromatyczną sałatką

Ceviche z tuńczyka z aromatyczną sałatką
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Surfing po menu (odc.1)
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska, Kuchnia peruwiańska
Ilość osób:
4

Przepis

Marynata
sok z 5 limonek
1 łyżeczka [sklep 12]oleju sezamowego[/sklep]
1 łyżeczka [sklep 325]cukru palmowego[/sklep]
1 łyżeczka [sklep 49]sosu sojowego[/sklep]
1 łyżeczka [sklep 7]mleczka kokosowego[/sklep]

Do dekoracji
200 ml oleju roślinnego
100 g tajskich szalotek, pokrojonych cienko wzdłuż
3 ząbki czosnku pokrojonego wzdłuż w cienkie plasterki

Sałatka
3 szklanki mieszanki listków endywii kędzierzawej, fioletowej bazylii, rzeżuchy, mięty, i małych listków zielonej bazylii
listki z jednego pęczka świeżej kolendry
500 g świeżego tuńczyka
2 awokado pokrojone w plasterki
sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie
Wymieszać w ceramicznej misce składniki marynaty. Rozgrzać 150 ml oleju na małej patelni i zrumienić szalotki i czosnek. Wyjąć je z patelni łyżką cedzakową i osączyć z oleju na papierowym ręczniku. Zostawić do wystygnięcia. Wypłukać i osączyć rzeżuchę, endywię, miętę, bazylię i listki kolendry. Przełożyć do miski, zakryć i odstawić do lodówki. Pokroić tuńczyka ostrym nożem w centymetrowe plasterki i włożyć do marynaty. Ryba powinna być zanurzona w marynacie. Odstawić na 5 minut. Pokroić awokado, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z sokiem cytrynowym.
Odsączyć tuńczyka z marynaty i ułożyć na półmisku. Na wierzchu ułożyć plasterki awokado i skropić lekko olejem. Następnie udekorować przygotowanymi wcześniej listkami i polać resztą oleju.
W moździerzu wymieszać (ale nie rozcierać na masę!) podsmażone szalotki i czosnek z ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru. Posypać sałatę i od razu podawać.

© Curtis Stone i Ben O\'Donoghue

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE