Ceviche z przegrzebków

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 450 g świeżych przegrzebków albo świeżego łososia
- sok i skórka z 4 limonek
- 1 czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
- 1 czerwona papryka, bez nasion, drobno posiekana
- 1 posiekany pęczek kolendry
- 60 ml oliwy
- sól
- 1 papryczka habanero, usunięte nasiona i gniazda nasienne, bardzo drobno posiekana
Przygotowanie:
Usuń mały włóknisty mięsień z wnętrza każdego przegrzebka, którzy służy do blokowania muszli i jest bardzo twardy. Rozetnij każdego przegrzebka na pół wzdłuż „równika”. Wymieszaj przegrzebki z sokiem i skórką z limonek, czerwoną papryką i cebulą, kolendrą, solą i oliwą. Dodaj połowę papryczki habanero, spróbuj i oceń, czy dorzucić resztę. Podawaj natychmiast lub przechowuj w lodówce do czasu serwowania.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Przekąski
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze