Cebularze z kiszonymi cytrynami

Cebularze z kiszonymi cytrynami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 7 g suszonych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 150 ml mleka roślinnego lub krowiego
  • 1 jajko
Farsz:
  • 30 g roztopionego masła plus 70 g zimnego masła
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 1 łyżka maku
Kiszone cytryny:
  • ok. 3-4 cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kiszone cytryny:

Z cytryn odetnij kawałek końcówki, następnie natnij je na krzyż.

Cytryny włóż do słoika, następnie zalej słoną wodą, dodaj przyprawy, zakręć słoik dokładnie i odstaw w ciemne miejsce na ok. 2-3 tygodnie.

 

Cebularz:

Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą oraz cukrem, następnie dodaj jajko oraz mleko.

Ciasto dokładnie zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 h do wyrośnięcia.

Cebulę przekrój na pół, następnie podsmaż na suchej patelni z teflonem, tak żeby płaskie części cebuli dokładnie się zarumieniły.

Następnie cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle, na małej mocy kuchenki. Cebula powinna stać się wyraźnie brązowa. Po usmażeniu pokrój ją w piórka.

Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 8 równych części. Przygotuj małe placki, które połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek dodaj odrobinę cebuli oraz mak. Brzegi ciasta wysmaruj odrobiną mleka.

Piecz cebularze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Podawaj z odrobiną posiekanych kiszonych cytryn.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA