Caponata Italiana

Caponata Italiana
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
30 minut

Przepis


Składniki:
95 g cukinii
95 g dyni
95 g czerwonej papryki
95 g oberżyny
60 g zielonych oliwek
60 g białej cebuli
60 ml sosu pomidorowego
30 g bazylii
oliwa
olej rzepakowy (do smażenia)
sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie:
Pokrój cebulę, smaż na dużej patelni na oliwie, dorzuć część bazylii. Pokrój w kostkę wszystkie warzywa (poza oberżyną), dorzuć na patelnię. Usmaż oberżyny oddzielnie na oleju rzepakowym, dodaj sos pomidory i smaż przez 6-7 minut. Warzywa powinny być chrupkie w środku, kiedy dodasz do nich resztę bazylii i oberżyny. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj w temperaturze pokojowej.
Rada: Caponatę lepiej przygotować wcześniej, aby nabrała aromatu.

© 2012 Fabrizio Carro

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE