Cannelloni z królikiem

Cannelloni z królikiem
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70

Przepis


Nadzienie:
8 króliczych udek
główka czosnku, podzielona na pół
4 gałązki rozmarynu
500 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 duże cebule pokrojone w piórka
500 ml białego wina
pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
100 g pomidorów bez gniazd i skórek, pokrojonych na 3-milimetrowe plastry

Sos beszamelowy:
425 ml mleka
listek laurowy
szczypta gałki muszkatołowej
10 ziaren czarnego pieprzu
1 cebula pokrojona w wąskie plasterki
40 g masła
20 g mąki
12 płatów lazanii ugotowanych al dente
100 g świeżo startego parmezanu
100 g świeżo startego sera pecorino

Przygotowanie:
Nadzienie:
Wrzuć wszystkie składniki poza natką pietruszki i pomidorami na dużą patelnię. Przykryj i doprowadź do wrzenia. Następnie zredukuj temperaturę o połowę i duś przez około 3 godziny, aż królik zrobi się miękki. Oddziel mięso królika od kości i pozbądź się ich. Wrzuć mięso z powrotem na patelnię, dopraw solą i pieprzem i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Dodaj natkę i pomidory w kostce.

Sos:
Do małego garnuszka wlej mleko, dodaj listek laurowy, gałkę muszkatołową, pieprz i cebulę. Postaw na niewielkim ogniu i powoli doprowadź do wrzenia. Przelej do słoika, odcedzając przyprawy.
Rozpuść masło na patelni, pilnując, żeby się nie zrumieniło. Dodaj mąkę i zmniejsz gaz. Mieszaj energicznie, by masło i mąka połączyły się w gładką masę. Wlewaj powoli mleko, cały czas mieszając, tak by nie zrobiły się grudki. Gdy zużyjesz połowę mleka, weź trzepaczkę i zacznij wlewać większe ilości płynu naraz. Mieszaj coraz intensywniej. Dzięki temu twój sos będzie miał idealnie gładką i kremową konsystencję. Zmniejsz gaz do minimum i gotuj sos przez jakieś 5 minut. Od czasu do czasu mieszając. Spróbuj, czy nie trzeba go przyprawić solą lub pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 180°C/nr. Weź duże naczynie żaroodporne i posmaruj je tłuszczem. Połóż na płaskiej powierzchni płat ciasta do lazanii i nałóż 2-3 łyżki nadzienia. Zwiń płat w rulonik. Umieść go w naczyniu żaroodpornym wraz z innymi, polej beszamelem, posyp wszystko serami i piecz przez 20 minut, aż ser się przyrumieni. Podawaj z zieloną sałatą.

Opracowano na podstawie programu „Niebiańska kuchnia – wzloty i upadki”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE